Akü Kontrolü ve Bakımı

Akü Kontrolü ve Bakımı

Akü kontrolü ve bakımı, araçlar için son derece büyük bir öneme sahip olan akülerin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlamak için gerekli olan bakımlardır. Elektrik enerjisini depo ederek ihtiyaç duyulması durumunda kimyasal enerji olarak kullanıma sunan cihazlar akülerdir.

Akü; batarya ve akım toplar gibi farklı isimlerde de anılmaktadır. Akü ile araçların gereken enerji temin edebilmeleri ve harekete geçebilmeleri mümkün hale gelmektedir. Bu noktada araçların trafikte güvenli bir şekilde seyahat edebilmeleri için akülerin kontrol ve bakımlarının düzenli bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Peki, akü kontrol ve bakımı nasıl yapılır?

Akü Kontrol ve Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Belirli kurallara uygun bir şekilde ve düzenli aralıklar ile akü bakımının gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Düzenli aralıklar dahilinde bakımı yapılan aküler uzun yıllar boyunca kullanılabilir. Bu sayede araç çok daha yüksek performans göstererek daha az yakıt tüketimi sağlar. Akü kontrol ve bakımı ile ilgili aşağıdakileri ifade edebiliriz.

Kutup Başlarının Kontrolü
Akülerin en önemli yeri kutup başlarıdır. Kutup başları zaman içerisinde oksitlenebilen bir yapıya sahiptir. Söz konusu oksitlenme nedeni ile elektrik akımının iletiminde sıkıntı yaşanabilir. Bu da akünün kendisini şarj edemez hale gelmesine neden olur. İletilemeyen elektrik akımı nedeni ile marş motorundaki aksamlarda da sorunlar oluşabilir. Oksitlenme doğrultusunda aracın performansı da düşer.

Su Kontrolü
Akünün içerisinde elektriği ileten asitli bir sıvı bulunmaktadır. Akü suyu ya da elektrolit adı verilen bu su özellikle bakımlı akülerde zaman içerisinde eksilebilmektedir. Eksilen söz konusu su nedeni ile aküde bozulma meydana gelir. Elektrolit seviyesinin akünün üzerinde bulunan göstergedekine uygun olması gerekir.

Sabitleme Gereçlerinin Kontrolü
Tır, kamyon gibi ağır araçlarda ve gemi gibi araçlarda akünün yerinden oynaması mümkündür. Bu nedenle sık sık sabitleme gereçlerinin kontrol edilmesi gerekmektedir.

Şarj Düzeyi Kontrolü
Voltaj seviyelerinin ve şarj durumunun belirli periyotlar ile ölçülmesi gerekmektedir.

Hava Delikleri Kontrolü
Akülerde hava delikleri yer almaktadır. Söz konusu delikler ile akülerin kısa devre yapmaları engellenmektedir. Bu nedenle hava deliklerinin düzenli bir şekilde kontrol edilmesi gerekir.

İlgili Konular

Lastiğin ısınmasının en büyük nedeni nedir?

Lastiğin ısınmasının en büyük nedeni nedir?

Lastik neden ısınır sorusunu müşterilerimizden oldukça fazla duyuyoruz. Özellikle de yaz aylarında lastik ısınmasından dolayı servisimize gelen sürücülerimizin sayısı artıyor. Aracınızın lastikleri mevsimlerin değişmesine karşı çok hassastır. Kışın soğuk havanın lastik basıncını düşürmesi gibi, sıcak yaz aylarında da lastik basıncınız artar. Lastik basıncındaki artış iki faktöre bağlıdır. Birincisi, yaz aylarında havada çok daha fazla nem ve sıcaklık olmasıdır. Nem çoğu zaman lastiklerinizi kötü etkiler. Çok nemli olmayan günlerde bile, yüksek sıcaklıklar sebebiyle lastik ...

Rehbere git

Kış şartlarında hangi lastikler daha iyi tutunma sağlar?

Hava sıcaklıkları 7 derecenin altına düştüğünde kış lastiği kullanımına geçilmesi gerekmektedir. Zorlu hava koşullarında kullanılan kış lastiği kaygan zeminde daha iyi yol tutuşu sağlamaktadır. Güvenli bir sürüş deneyimi lastiklerin yol tutuşunun iyi olması gerekmektedir. Bu yüzden mevsime ve araç modeline uygun olan lastik seçimi yapılmalıdır. Kış aylarında kullanılan lastik özel yapısı sayesinde kaygan ve zorlu zeminlerde konforlu bir sürüş sağlamaktadır. Kış lastiklerinde olması gereken özellikler şu şekildedir;

Rehbere git
Kış şartlarında hangi lastikler daha iyi tutunma sağlar?
Elektrikli Araç Servisi

Elektrikli Araç Servisi

Adana´da elektrikli araç bakımını Bosch Car Servis kalitesiyle güvence altına alın, performans ve güvenliğinizi artırın.

Rehbere git

Motor Neden Yağ Yakar?

Motor neden yağ yakar sorusunun tüm araç sahiplerini yakından ilgilendirdiğini söylememiz gerekir.

Rehbere git
Motor Neden Yağ Yakar?